Výroba piva má v Rychnově dlouholetou tradici. Na místě současného pivovaru stával
zámek, který v 16. století Kolowratové přebudovali na pivovar. Ten v roce 1913
pronajali sládkovi Janu Mikšovi, který v roce 1918 získal pivovar do vlastnictví.
(celá zpráva)
Rychnovský pivovar
Výroba piva má v Rychnově dlouholetou tradici. Na místě současného pivovaru stával zámek, který v 16. století Kolowratové přebudovali na pivovar. Ten v roce 1913 pronajali sládkovi Janu Mikšovi, který v roce 1918 získal pivovar do vlastnictví. V té době patřil pivovar mezi středně velké s ročním výstavem 15 000 hl piva. V roce 1948 byl pivovar znárodněn a v roce 1962 byla výroba piva zrušena a z pivovaru se stala sodovkárna. V roce 1993 byla sodovkárna vrácena rodině Mikšových. V roce 2004 byla zahájena rekonstrukce, která je v současné době již dokončena. V roce 2008 byla založena firma Městský Podorlický pivovar, kde je minoritním společníkem město Rychnov nad Kněžnou. Tím se do Rychnova vrací výroba piva. Původní minipivovar měl roční kapacitu 1 000 hl piva. Díky zájmu o místní pivo došlo postupně k navýšení kapacity až na současných 1 800 hl za rok.
Vodu nezbytnou pro výrobu piva dodává pivovaru společnost AQUA SERVIS, a.s. z veřejné sítě města. Rychnovská voda je svým složením, především prakticky nulovou koncentrací dusičnanů velmi vhodná pro výrobu piva. Ještě v dobách, kdy pivovar nebyl v provozu, tak se v sodovkárně stáčela sodovka označovaná jako kojenecká!
Slad je odebírán ze sladovny v Dobrušce, kde je vyráběn tradičním způsobem s převažující mírou ruční práce. Chmel je žatecký červený nebo druh „Sládek“.
Rychnovská piva patří mezi tzv. nefiltrovaná, vyráběná z klasických surovin, tedy bez přídavků náhražek. Tím splňuje podmínky pro označení „Reinheitsgebot“. V sortimentu pivovaru jsou piva polotmavý výčepní 10° Zilvar, 11° Kaštan a světlý ležák 12° Kněžna. Pivo Zilvar navazuje na původní rychnovské 10° pivo vyráběné v rychnovském pivovaru od roku 1928. 12° Kněžna je pivo vařené podle původní receptury sládka Mikše. Mimo to se v pivovaru vaří piva speciální jako např. polotmavý 15° Habrovák a černý 14° Kvadrian, které jsou rovněž vyráběny podle původních receptur, nebo na ně navazují. Podle propagačních materiálů pivovaru se jedná o nápoje s řadou blahodárných účinků na organismus, jako např. snížení rizika infarktu.
Další specialitou pivovaru je destilát „Pivovice sládka Jana Mikše“, který se vyrábí z piva „Kněžna“. Pivo se v rychnovském pivovaru stáčí buď do sudů, nebo také do láhví s patentním uzávěrem.
Rychnovský pivovar pořádá řadu kulturních akcí, pochopitelně spojených s nabídkou vlastní produkce. V roce 2009 pivovar založil „Spolek přátel rychnovského piva“, který má od roku 2012 vlastní spolkovou místnost.
Důkazem pivovarnického umění místního pivovaru je řada ocenění jak za výrobky, tak i v hodnocení minipivovarů. Kdo by se o tom chtěl přesvědčit osobně, může si v pivovaru objednat exkurzi spojenou s ochutnávkou v místním pivním šenku, při kterém by neměl chybět ani doušek pitné vody z vodovodu.
Ing. Josef Jansa, MBA